Transport gratuit la comenzi de peste 200.00 lei Contacte: [email protected]

Originea tămâiei: o călătorie parfumată

Când vorbim despre tămâie în parfumerie, imaginația noastră ne duce adesea la un templu sacru sau la o biserică, sau la o piață orientală cu mirosuri puternice și învăluitoare. Folosită ca ingredient în parfumurile de corp, ca ritual aromat pentru parfumarea căminului, tămâia este plină de mistere și simboluri… Pentru a înțelege originea tămâiei și secretele ei, trebuie să pornim într-o călătorie de o mie de ani. Să ne întoarcem la rădăcinile acestui parfum al zeilor, devenit un gest aromat care traversează epoci și granițe.

 

Aromă crudă sau de casă?

De fapt, ambele! Tămâia a fost inițial o materie primă folosită în parfumerie. Tămâia adevărată provine din rășina de copac găsită în anumite părți din Africa, Orientul Mijlociu sau India. Încă din zorii timpurilor, oamenii au ars această rășină pentru a se bucura de aroma ei caldă, de chihlimbar. De la cuvântul latin incendere (foc), tămâia se referă în general la toate speciile de lemn, rășini și plante care emit un miros atunci când sunt arse. De aceea astăzi spunem de obicei să ardem tămâie. Această tămâie poate lua multe forme și poate fi îmbrăcată în numeroase arome.

De fapt, ambele! Tămâia a fost inițial o materie primă folosită în parfumerie. Tămâia adevărată provine din rășina de copac găsită în anumite părți din Africa, Orientul Mijlociu sau India. Încă din zorii timpurilor, oamenii au ars această rășină pentru a se bucura de aroma ei caldă, de chihlimbar. De la cuvântul latin incendere (foc), tămâia se referă în general la toate speciile de lemn, rășini și plante care emit un miros atunci când sunt arse. De aceea astăzi spunem de obicei să ardem tămâie. Această tămâie poate lua multe forme și poate fi îmbrăcată în numeroase arome.

În ritualurile sacre sau laice, fumatul tămâiei a continuat în lumea romană și greacă, până în zilele noastre. Este încă folosit în arzătoarele de tămâie în timpul ceremoniilor religioase. Acesta este motivul pentru care mirosul de tămâie este adesea asociat cu bisericile. În Occident, acestea sunt locurile în care este încă folosită ca singură materie primă aromatizantă. Tămâia este menționată de peste douăzeci de ori atât în ​​Biblie, cât și în Coran și a fost unul dintre darurile (împreună cu aurul și smirna) oferite de magi pruncului Isus.

Legendele și originile tămâiei

Potrivit unei vechi legende, o regină și-a pierdut regatul după un atac al dușmanilor ei. În zborul ei, plângând cu gâtul plin, i-a cerut zeului un dar care să o consoleze pentru pierderea copiilor și a pământurilor ei. Oriunde îi curgeau lacrimile, au început să crească copaci cu coroane parfumate. Această legendă explică apariția copacilor de tămâie. Tămâia, un alt nume pentru tămâie, corespunde rășinilor din familia arborelui boswellia. Ele cresc numai în regiunile muntoase și aride ale Africii, cum ar fi în Etiopia. Ele se găsesc și în partea de sud a Peninsulei Arabe din Yemen sau Oman.

 

Arabia Felix: Arabia fericită. Astfel, romanii au numit partea de sud a peninsulei, o regiune bogată și fertilă și țara de origine a valoroasei boswellia. Există diferite soiuri ale acestui arbore a căror rășină extrasă nu oferă aceleași proprietăți olfactive.

 

Parfum din Orient

Să începem călătoria noastră spre Oman, în Peninsula Arabică. În orașul Salalah, este ușor să te pierzi pe coridoarele înguste și împrăștiate ale vechiului Souq Al-Husn. Ai grijă pe unde mergi, ca să nu te împiedici de sacii plini cu pietre de tămâie împrăștiate pe podea și tarabele. Privește în sus și minunează-te de gama largă de culori din fața ochilor tăi: coroane roșii, albe, chihlimbar sau verde-albăstrui se îngrămădesc pe toate părțile. Acum este rândul nărilor tale să fii entuziasmat. Fumul care iese din arzatoarele de lut sau cupru creeaza o aroma balsamica, rasinoasa si terpenica.

 

Arta recoltării: o metodă ancestrală

Nu fi surprins să miroși acest parfum în toată regiunea Dhofar, în hamam-uri sau la intrarea în case pentru a primi vizitatori. De mii de ani, sudul Omanului a fost unul dintre leagănele tămâiei. La câțiva kilometri de coasta Mării Arabiei și de granița cu Yemenul, copaci sacri cresc peste tot. La prima vedere, s-ar putea să ne facă să ne gândim la măslini… Dar aceasta este boswellia sacra, arborele de tămâie.

Trunchiul albicios al copacului ascunde o adevărată mină de aur. Pentru a-l obține, trebuie să faceți o incizie în scoarță. Lichidul care curge încet se transformă în „lacrimi” sub influența aerului, căldurii și soarelui. Sucul este apoi colectat și lăsat să se odihnească câteva zile. Această operațiune se repetă de trei ori pe an. Apoi copacul „se odihnește” în următorii trei ani. Acest savoir-faire, cunoscut de milenii, se transmite din generație în generație. Cei mai buni copaci pot oferi între 3 și 10 kilograme de rășină parfumată în funcție de recoltă.

 

Calea Tămâiei

Folosită de mai bine de 6 milenii în toate civilizațiile, tămâia a fost transportată de mult timp cu caravanele din țara reginei Saba. Apropo, acesta a oferit o cantitate mare de tămâie prețioasă regelui Solomon. La început, drumul tămâiei lega zonele de producție, din care o parte este încă Sultanatul Oman, cu diverse locuri unde se consuma rășina: în Egipt, în Ierusalim și printre civilizațiile mediteraneene. Acest drum era de fapt o rețea de rute comerciale care se întindea pe mai mult de 2.000 km pentru a facilita trecerea rulotelor care transportau tămâie și smirnă. Acest comerț a înflorit mai bine de un secol și a deschis calea pentru multe alte schimburi.

Din India am adus tot felul de condimente parfumate, abanos și mătase. Și aur, specii de lemn rare și pene de animale au fost comercializate și din Africa de Est. Comerțul cu tămâie a înflorit lasa urme si astazi. Cu doar douăzeci de ani în urmă, urmele orașului Ubar în nordul Salalah. La porțile deșertului situl arheologic arată încă bogăția și ingeniozitatea locuitorilor săi a sistemelor de irigare de atunci. Numit Atlantida Nisipurilor de Lawrence al Arabiei, orașul comercial probabil că a trebuit să-i vadă pe mulți să plece rulote de tămâie peste dune.

Dar de data aceasta nu a fost reparat. Pentru a evita plata taxelor grele, drumurile erau adesea schimbate. Romanii au folosit calea maritimă. Au trecut prin Marea Roșie pentru a nu da beduinilor aur și argint pentru mirodenii sau tămâie.

Arderea tămâiei, un ritual străvechi

După cum am văzut mai sus, originea tămâiei se referă și la practica de ardere sau încălzire a unui material pentru a emana un miros plăcut. Acest act de fumat este cu siguranță prima formă de parfum cunoscută de om. De fapt, din timpuri imemoriale, pe toate continentele, oamenii au recurs la fumat pentru a comunica cu zeii lor, pentru a se vindeca și pentru a-și ridica nivelul de conștiință.

 

Formele și aromele sunt la fel de diverse ca și culturile

Există tot atâtea forme și arome de ars câte țări și culturi există. De fapt, prepararea tămâiei poate varia de la țară la țară și are diferite funcții și virtuți în funcție de credințe. Există două categorii principale de forme: cele care sunt modelate de om și a doua care rămâne în stare brută. Printre acestea se numără rășini arse precum olibanum, adevărata noastră tămâie, care va produce ulei de abur parfumat. Ne gândim și la așchii de lemn sau la unele condimente.

Pe de altă parte, există versiuni mai noi de tămâie cu tulpină sau conuri. Există chiar și bile de tămâie făcute din produsul parfumat amestecat cu miere, melasă sau dulceață de fructe. În Japonia, tămâia este folosită pentru a dezvolta arta mirosului în Kodo și ei „ascultă” tămâia în funcție de anotimp. Desigur, are un aspect estetic, dar este asociat și cu spiritualitatea în acord cu spiritul Zen. Spre deosebire de tămâia indiană, emite puțin fum. Pentru călugării tibetani, tămâia este o parte integrantă a practicii de meditație. În Nepal, tămâia este învelită în pastă de orez, care are forma unui cordon pentru a lumina capete.

Fumul care vindecă

Inițial un ritual sacru, tămâia este, de asemenea, asociată cu diverse virtuți terapeutice. În Egiptul Antic, Grecia sau China, rășina de oliban era folosită pentru a trata bolile hepatice și pulmonare sau pentru a facilita vindecarea. Unele tămâie chiar par să aibă proprietăți antibacteriene. În India, chiar și cerșetorii de stradă au propriile lor bețișoare de tămâie pentru a se vindeca și a se dedica zeităților lor. Toată lumea folosește tămâie conform propriilor convingeri și experiențe. Pentru a purifica casa, a dormi mai bine, a fi energizat sau, dimpotriva, a te linisti… Sunt atatea ritualuri pe care le poti practica cu parfumul ales pentru a te simti in armonie.

Din India pe canapeaua ta

Originile tămâiei se găsesc și în cultura și spiritualitatea indiană. Și nu este de mirare că tămâia indiană este cu siguranță cea mai comună din lume. De obicei au forma unei tulpini. Există mai multe tehnici de realizare a acestor bastoane, care depind de proprietățile și aromele pe care vrem să le dăm.

 

Vom fi bucuroși să vedem ce părere aveți

Lasă un răspuns

Coș de cumpărături