Transport gratuit la comenzi de peste 200.00 lei Contacte: [email protected]

Ayurveda: o scurtă introducere și un ghid

Mulți oameni de știință cred că Ayurveda este cea mai veche știință de vindecare. În sanscrită, Ayurveda înseamnă “știința vieții”. Cunoștințele ayurvedice își au originea în India cu peste 5.000 de ani în urmă și este adesea menționată ca fiind “mama tuturor tratamentelor”. Ea își are originea în vechea cultură vedică și a fost predată timp de multe mii de ani într-o tradiție orală de către maeștrii pricepuți studenților lor. O parte din aceste cunoștințe au fost tipărite în urmă cu câteva mii de ani, dar o mare parte dintre ele sunt inaccesibile. Principiile multora dintre sistemele de vindecare naturală cunoscute astăzi în Occident își au rădăcinile în Ayurveda, inclusiv homeopatia și terapia polarității.

Ayurveda privește prevenirea bolilor dintr-o perspectivă individuală, luând în considerare constituția genetică, stilul de viață, dieta, mediul și starea emoțională a unei persoane. Aceasta folosește medicamente ayurvedice tradiționale, cum ar fi plantele și mineralele, împreună cu practici de stil de viață, cum ar fi yoga și meditația, pentru a aduce echilibru în organism.

Produse ayurvedice

0
Shoti Maa Ceai Organic – din ierburi

Shoti Maa Ceai Organic – din ierburi

34.56 lei
2
Conuri de tămâie ayurvedice din lemn de santal

Conuri de tămâie ayurvedice din lemn de santal

14.74 lei
3
Săpun Holy Lama în frunză de palmier – Lavandă

Săpun Holy Lama în frunză de palmier – Lavandă

32.78 lei
10
Preț scăzut
Tămâie Eritrea Big Special

Tămâie Eritrea Big Special

12.62 lei109.38 lei
1
Bețișoare aromatice ayurvedice “Lemn de Agar” – Masala 10 g.

Bețișoare aromatice ayurvedice “Lemn de Agar” – Masala 10 g.

10.18 lei
3
Bețișoare aromatice ayurvedice “Nag Champa” – Masala 10 g.

Bețișoare aromatice ayurvedice “Nag Champa” – Masala 10 g.

10.18 lei
2
Bețișoare aromatice ayurvedice “Patchouli” – Masala 10 g.

Bețișoare aromatice ayurvedice “Patchouli” – Masala 10 g.

10.18 lei
0
Bețișoare aromatice ayurvedice “Stress relief” – Masala 10 g.

Bețișoare aromatice ayurvedice “Stress relief” – Masala 10 g.

10.18 lei

История на Аюрведа

Историята на аюрведа, водеща началото си от индийския субконтинент, е пълна с интересни истории и практики, които са се развивали в продължение на повече от две хилядолетия. Тази традиционна форма на медицина има своите корени в санскрит – език, използван през ведическия период в Индия. Основните класически текстове на аюрведа са написани от лекари и се приписват на крал Диводаса от Варанаси.

Благодарение на глобалната модернизация този вид аюрведични знания са възприети по целия свят. В страни като Индия и Непал около 80 % от населението практикува аюрведа с опитен лекар, сертифициран от Националната аюрведична медицинска асоциация (NAMA).

Този холистичен подход към здравеопазването е полезен за много хора, които търсят естествени лечебни средства – от билкови лекарства до медицински масла.

Ползи от аюрведа

Известно е, че аюрведичните практики осигуряват редица ползи за здравето – от подобряване на цялостното благосъстояние до укрепване на здравето и благополучието. Аюрведа е древна система за алтернативна медицина, която се използва от векове в индийския субконтинент като начин за постигане на баланс на ума и тялото.

През последните години тя става все по-популярна, като много хора търсят аюрведични училища и практикуващи, които могат да им помогнат да научат повече за тази лечебна практика. Проучванията показват, че тя може да бъде ефективна, когато се комбинира с конвенционалната медицина, осигурявайки цялостен подход към здравеопазването.

Аюрведичните вярвания се фокусират върху възстановяването на баланса във всички аспекти на живота чрез спазването на определени навици, като например консумирането на сезонни храни, избягването на преработени храни и включването на медитация в ежедневието. Като разберете нейните принципи и интегрирате тези практики в живота си, може да откриете, че се чувствате по-здрави от всякога!

Диагностика в аюрведа

В Аюрведа диагностиката се основава на осем начина. Те включват измерване на пулса, анализ на урината, изследване на изпражненията и оценка на езика. Практикуващите аюрведична медицина използват тези методи, за да оценят здравословното състояние на своите пациенти и да определят най-добрия начин на действие за лечение.

Аюрведичният подход се стреми да възстанови баланса на дошите на човека, които са трите елементарни енергии. Тези доши могат да бъдат нарушени от фактори на околната среда или психологически фактори. Практикуващият изследва физическото състояние и психическото здраве на пациента, за да предпише терапии като билкови лекарства, маслен масаж, медитация, йога или промени в храненето.

Диагностиката в Аюрведа е важна част от цялостния холистичен подход. Тя се фокусира върху постигането на баланс и възстановяването на доброто здраве на тялото и ума.

Аюрведично лечение

Аюрведичните лечения се основават на възстановяването на баланса и хармонията в тялото и ума. Използването на аюрведичната медицина, масажната терапия и други допълващи практики може да помогне на човек да възвърне здравето и доброто си състояние.

Ето един кратък преглед на това, което трябва да знаете за аюрведичните лечения:

 • Разберете дошите – трите основни елемента на аюрведа, за да определите кое лечение е подходящо за вас.
 • Помислете за използването на аюрведични билки, хранителни добавки, масажи, йога и медитация като част от вашия план за лечение.
 • Използвайте Аюрведа в комбинация с традиционните медицински грижи за постигане на максимална полза.

Панчакарма

Панчакарма е важна част от Аюрведа. Тя включва набор от техники, използвани за премахване на токсините от организма. Според аюрведичните лекари Панчакарма може да помогне за подобряване на цялостното благосъстояние и за възстановяване на баланса в ума и тялото. Тя също така подпомага превенцията на заболяванията и поддържането на здравето, като допълва конвенционалното здравеопазване.

Панчакарма се състои от пет процедури: Вамана (терапевтично повръщане), Виречана (пречистване), Басти (клизма), Нася (прочистване на носа) и Рактамокшан (кръвопускане). Тези терапии включват специални диети, билки, масла, масажи, йога, медитация и други промени в начина на живот за подпомагане на храносмилането и отстраняване на дошите от организма.

В този смисъл храната играе важна роля в Аюрведа. Практикуващите се застъпват за сезонни пресни местни храни, за разлика от преработените. Добрият сън също е от решаващо значение за поддържане на добро здраве според принципите на Аюрведа.

Ето защо Панчакарма е мощен инструмент за възстановяване на баланса в ума и тялото чрез детоксикиращи процедури, които насърчават здравето и благополучието.

Стратегията – Вашата конституция и вътрешното й равновесие

Аюрведа – тайната на щастието, здравето и дълголетието

Аюрведа поставя голям акцент върху превенцията и насърчава поддържането на здравето чрез специално внимание към баланса в живота, правилното мислене, диетата, начина на живот и използването на билки. Познаването на Аюрведа дава възможност на човек да разбере как да създаде този баланс на тялото, ума и съзнанието в съответствие със своята индивидуална конституция и как да направи промени в начина си на живот, за да постигне и поддържа този баланс.

Точно както всеки човек има уникален пръстов отпечатък, така и всеки човек има специфичен енергиен модел – индивидуална комбинация от физически, умствени и емоционални характеристики – който съставлява неговата собствена конституция. Тази конституция се определя при зачеването от редица фактори и остава непроменена през целия живот.

Много фактори, както вътрешни, така и външни, действат върху нас, за да нарушат този баланс и да се отразят като промяна в конституцията на човека от балансираното състояние. Примери за тези емоционални и физически натоварвания са емоционалното състояние на човека, диетата и изборът на храни, сезоните и времето, физическите травми, отношенията в работата и семейството. След като тези фактори бъдат разбрани, човек може да предприеме подходящи действия, за да обезсили или сведе до минимум тяхното въздействие или да отстрани причините за дисбаланса и да възстанови първоначалната си конституция. Балансът е естественият ред, а дисбалансът е нарушение. Здравето е ред, а болестта е разстройство. В тялото има постоянно взаимодействие между реда и безредието. Когато човек разбере естеството и структурата на разстройството, може да възстанови реда.

Балансиране на трите основни енергии на тялото

Аюрведа идентифицира три основни типа енергия или функционални принципи, които присъстват във всеки и във всичко. Тъй като на български език няма думи, които да предават тези понятия, ние използваме оригиналните санскритски думи вата, питта и кафа. Тези принципи могат да се свържат с основната биология на тялото.

Необходима е енергия, за да се създаде движение, така че течностите и хранителните вещества да достигнат до клетките, което позволява на тялото да функционира. Енергията е необходима и за метаболизиране на хранителните вещества в клетките и е необходима за смазване и поддържане на структурата на клетката. Вата е енергията на движението; питта е енергията на храносмилането или метаболизма, а кафа – енергията на смазването и структурата. Всички хора притежават качествата вата, питта и кафа, но едното от тях обикновено е основно, другото – второстепенно, а третото обикновено е най-слабо изразено. Причината за заболяванията в Аюрведа се разглежда като липса на правилна клетъчна функция, дължаща се на излишък или недостиг на вата, питта или кафа. Заболяването може да бъде причинено и от наличието на токсини.

В Аюрведа тялото, умът и съзнанието работят заедно, за да поддържат равновесие. Те просто се разглеждат като различни аспекти на човешкото същество. За да се научите как да балансирате тялото, ума и съзнанието, е необходимо да разберете как вата, питта и кафа работят заедно. Според аюрведичната философия целият космос е взаимодействие на енергиите на петте големи елемента – пространство, въздух, огън, вода и земя. Вата, питта и кафа са комбинации и пермутации на тези пет елемента, които се проявяват като модели, присъстващи във всяко творение. Във физическото тяло вата е фината енергия на движението, питта – енергията на храносмилането и метаболизма, а кафа – енергията, която формира структурата на тялото.

Вата е фината енергия, свързана с движението – съставена от пространство и въздух. Тя управлява дишането, мигането, движението на мускулите и тъканите, пулсацията на сърцето и всички движения в цитоплазмата и клетъчните мембрани. В равновесие вата насърчава творчеството и гъвкавостта. При нарушено равновесие вата поражда страх и тревожност.

Питта се изразява като метаболитната система на организма – съставена от Огън и Вода. Тя управлява храносмилането, абсорбцията, асимилацията, храненето, метаболизма и телесната температура. В равновесие питта насърчава разбирането и интелигентността. При нарушен баланс питта предизвиква гняв, омраза и ревност.

Капха е енергията, която формира структурата на тялото – кости, мускули, сухожилия – и осигурява “лепилото”, което държи клетките заедно, образувана от Земя и Вода. Кафа осигурява водата за всички телесни части и системи. Тя смазва ставите, овлажнява кожата и поддържа имунитета. В равновесие кафа се изразява като любов, спокойствие и прошка. При нарушен баланс тя води до привързаност, алчност и завист.

Животът ни изправя пред много предизвикателства и възможности. Въпреки че върху много неща нямаме голям контрол, имаме силата да решаваме за някои неща, като например диетата и начина на живот. За да поддържаме баланс и здраве, е важно да обръщаме внимание на тези решения. Диетата и начинът на живот, съобразени с индивидуалната конституция на човека, укрепват тялото, ума и съзнанието.

Аюрведа като допълваща система за лечение

Важно е да се разбере основната разлика между аюрведа и западната алопатична медицина. Понастоящем западната алопатична медицина е склонна да се фокусира върху симптоматиката и болестта и използва предимно лекарства и хирургия, за да освободи тялото от патогени или болни тъкани. Този подход е спасил живота на много хора. Всъщност хирургията е включена в Аюрведа. Лекарствата обаче, поради своята токсичност, често отслабват организма. Аюрведа не се фокусира върху болестите. По-скоро Аюрведа твърди, че целият живот трябва да се поддържа от енергия в баланс. Когато стресът е минимален и енергийният поток в човека е балансиран, естествените защитни системи на организма ще бъдат силни и ще могат по-лесно да се защитят от болести.

Трябва да се подчертае, че Аюрведа не е заместител на западната алопатична медицина. Има много случаи, когато болестният процес и острите състояния могат най-добре да се лекуват с лекарства или хирургическа намеса. Аюрведа може да се използва в съчетание със западната медицина, за да направи човека по-силен и по-малко склонен към болести и/или да възстанови организма след лечение с лекарства или операция.

Всички ние имаме моменти, когато не се чувстваме добре и разпознаваме, че не сме в равновесие. Понякога отиваме на лекар само за да ни каже, че няма нищо нередно. Това, което всъщност се случва, е, че този дисбаланс все още не е разпознат като болест. И все пак той е достатъчно сериозен, за да ни накара да забележим дискомфорта си. Може да започнем да се питаме дали това не е само наше въображение. Може също така да започнем да обмисляме алтернативни мерки и активно да се стремим да създадем баланс в тялото, ума и съзнанието си.

Оценка и лечение на дисбаланса

Аюрведа включва различни техники за оценка на здравето. Практикуващият внимателно оценява основните признаци и симптоми на заболяването, особено във връзка с произхода и причината за дисбаланса. Той също така преценява дали пациентът е подходящ за различни лечения. Практикуващият поставя диагнозата чрез директни въпроси, наблюдение и физически преглед, както и чрез заключения. По време на прегледа се използват основни техники, като измерване на пулса, наблюдение на езика, очите и физическата форма, както и слушане на тона на гласа.

Когато е уместно, могат да се използват палиативни и очистителни мерки, за да се отстрани дисбалансът, както и предложения за отстраняване или справяне с причините за дисбаланса. Препоръките могат да включват въвеждане на промени в начина на живот; започване и поддържане на препоръчителна диета; и използване на билки. В някои случаи се предлага участие в програма за пречистване, наречена панчакарма, за да се помогне на организма да се освободи от натрупаните токсини и да се извлече по-голяма полза от различните предложени мерки за лечение.

В обобщение, Аюрведа се занимава с всички аспекти на живота – тялото, ума и духа. Тя признава, че всеки от нас е уникален, всеки реагира по различен начин на многобройните аспекти на живота, всеки притежава различни силни и слаби страни. Благодарение на прозрението, разбирането и опита Аюрведа представя огромно богатство от информация за връзките между причините и техните ефекти, както непосредствени, така и фини, за всеки уникален човек.

Вата – Енергията на движението

Вата осигурява основното движение за всички телесни процеси и е изключително важна за здравето. В годишен план вата е най-силно изразена през есента и при смяната на сезоните и това са най-важните моменти, в които трябва да се внимава с диетата и начина на живот. Една от целите на съображенията, свързани с начина на живот, е да се стабилизира това движение. Рутината е много полезна за подпомагане на вата индивида да заземи ефективно цялата тази движеща се енергия.

Човек с преобладаваща вата е благословен с бърз ум, гъвкавост и творчество. В умствено отношение те обикновено схващат концепциите бързо, но след това също толкова бързо ги забравят. Будни, неспокойни и много активни, вата хората ходят, говорят и мислят бързо, но лесно се уморяват. Те са склонни да имат по-малко воля, увереност, смелост и толерантност към колебания от другите типове и често се чувстват нестабилни и незаземени. Когато са неуравновесени, вата типове могат да станат страхливи, нервни и тревожни. Във външния свят вата типове са склонни бързо да печелят пари и бързо да ги харчат. Те не са добри плановици и в резултат на това могат да страдат от икономически трудности.

Вата типове имат променлив апетит и храносмилане. Често ги привличат стипчиви храни като салата и сурови зеленчуци, но конституцията им се балансира от топли, сготвени храни и сладки, кисели и солени вкусове. С тенденция да произвеждат малко урина, изпражненията им често са твърди, сухи и малки по размер и количество.

Вата се намира в дебелото черво, както и в мозъка, ушите, костите, ставите, кожата и бедрата. Вата хората са по-податливи на заболявания, свързани с принципа на въздуха, като емфизем, пневмония и артрит. Други често срещани вата нарушения включват метеоризъм, тикове, потрепвания, болки в ставите, суха кожа и коса, нервни разстройства, запек и умствено объркване. Вата в организма има тенденция да се увеличава с възрастта, което се проявява в изсушаването и набръчкването на кожата.

Тъй като качествата на вата са суха, лека, студена, груба, фина, подвижна и ясна, всяко от тези качества в излишък може да предизвика дисбаланс. Честите пътувания, особено със самолет, силните шумове, непрекъснатата стимулация, наркотиците, захарта и алкохолът водят до дерайлиране на вата, както и излагането на студ и студени течности и храни. Подобно на вятъра, вата типове трудно стават и се задържат на земята. Рутината е трудна, но е от съществено значение, ако искаме вата да бъде понижена и контролирана. Най-добре е вата типовете да си лягат до 22:00 ч., тъй като се нуждаят от повече почивка, отколкото другите типове. Като цяло хората с прекомерна вата реагират най-бързо на топли, влажни, леко мазни и тежки храни. Полезни са парните бани, овлажнителите на въздуха и влагата като цяло. Препоръчва се и ежедневен маслен масаж преди вана или душ.

Съображения, свързани с храненето

Общите насоки за хранене за намаляване на вата включват топли, добре сготвени, ненаситени храни. Човек трябва да се храни на малки порции три или четири пъти дневно и да закусва при нужда, като спазва интервал от два часа между всяко хранене. Редовността на храненията е важна за вата. Хората с доминираща вата конституция се справят добре с ястия, приготвени в един съд, като супи, яхнии и запеканки. Те могат да използват повече олио при готвене на храната си, отколкото другите две доши, и имат по-добро храносмилане, ако ограничат приема на сурови храни.

Добре сготвените овес и ориз са подходящи за вата, защото не са прекалено изсушаващи, когато са приготвени с много вода и масло или гхи. Макар че варените зеленчуци са най-добри за вата, от време на време салатата с добър маслен или кремообразен дресинг е подходяща. Нощните растения – домати, картофи, патладжани и чушки – както и спанакът трябва да се избягват, ако вата човек има сковани, болезнени стави или мускули. Сладките, зрели и сочни плодове са полезни за вата. Трябва да се избягват стягащите и изсушаващи плодове, като боровинки, нар и сурови ябълки. Плодовете винаги трябва да се консумират самостоятелно на празен стомах.

Много вата хора могат да задоволят нуждата си от протеини чрез разумна употреба на млечни продукти, но ако желаят, могат да използват и яйца, пилешко, пуешко, прясна риба и дивеч. Бобовите растения са трудни за храносмилане и трябва да се консумират в ограничено количество от тези, които се опитват да успокоят вата. Бобовите растения трябва да са раздробени и накиснати преди готвене. Приготвянето им с малко олио и подправки, като куркума, кимион, кориандър, джинджифил, чесън и хинг (асафоетида), ще помогне да се предотврати нарушаването на вата.

Всички ядки и семена са полезни за вата, но е най-добре да се използват под формата на масла или млека. Десет бадема, накиснати във вода за една нощ и с отстранена кожа на следващата сутрин, са засищаща храна рано сутрин. Сусамовото масло е загряващо за вата, но всички масла са добри. Всички млечни продукти са полезни за вата, като твърдото сирене се консумира пестеливо. Всички подправки са полезни, но с тях не трябва да се прекалява. Вата може да изпие половин чаша вино, разредено с вода, по време на или след хранене. Тъй като вата хората са склонни към пристрастяване, те трябва да избягват захарта, кофеина и тютюна. Интензивността сама по себе си може да бъде опияняваща за вата, така че човек трябва да се стреми към релаксация и медитация, за да намали вата.

Общи насоки за балансиране на вата:

 - Поддържайте топлина
- Запазете спокойствие
- Избягвайте студени, замразени или сурови храни
- Избягвайте силния студ
- Яжте топли храни и подправки
- Поддържайте редовен режим
- Почивайте си обилно

Питта – Енергията на храносмилането и обмяната на веществата

Типът Питта притежава много от качествата на огъня. Огънят е горещ, пронизващ, остър и възбуждащ. По подобен начин хората от питта имат топли тела, проникващи идеи и остър интелект. Когато не са в равновесие, те могат да станат много възбудени и избухливи. Питта е човек със среден ръст и телосложение, с румена или медночервена кожа. Те могат да имат много бенки и лунички. Кожата им е топла и по-малко набръчкана от тази на вата. Косата им обикновено е копринена и при тях често се наблюдава преждевременно посивяване или косопад. Очите им са със среден размер, а конюнктивата е влажна. Носът е остър, а върхът му е с тенденция да бъде червеникав.

Хората с преобладаваща питта конституция имат силен метаболизъм, добро храносмилане и силен апетит. Те обичат много храна и течности и са склонни да обичат горещи подправки и студени напитки. Въпреки това тяхната конституция е балансирана от сладки, горчиви и стипчиви вкусове. Сънят на хората с питта е здрав и със средна продължителност. Те произвеждат големи количества урина и изпражнения, които обикновено са жълтеникави, меки и обилни. Лесно се потят, а ръцете и краката им са топли. Питта хората имат по-ниска поносимост към слънчева светлина, топлина и тежка физическа работа.

В умствено отношение питта са бдителни и интелигентни и имат добра способност за разбиране. Въпреки това те са лесно възбудими и агресивни, а при дисбаланс са склонни към омраза, гняв и ревност. Във външния свят питта-хората обичат да бъдат лидери и плановици и се стремят към материално благополучие. Те обичат да демонстрират своето богатство и притежания. Хората питта са склонни към заболявания, свързани с принципа на огъня, като треска, възпалителни заболявания и жълтеница. Често срещаните симптоми включват кожни обриви, усещане за парене, язви, треска, възпаления или раздразнения като конюнктивит, колит или възпалено гърло.

Тъй като атрибутите на питта са мазни, горещи, леки, подвижни, разпръскващи се и течни, излишъкът на някое от тези качества влошава състоянието на питта. Лятото е време на жега, сезонът на питта. Често се срещат слънчеви изгаряния, отровен бръшлян, бодлива топлина и избухливост. Тези видове нарушения на питта обикновено се успокояват с настъпването на по-хладно време. Промените в диетата и начина на живот наблягат на прохладата – хладни храни, избягване на люти чушки и подправки (особено трудно за жителите на Ню Мексико) и хладен климат. Хората с прекомерна питта трябва да се упражняват в най-хладната част на деня.

Диетични съображения

Общите насоки за хранене за успокояване на питта включват избягване на кисели, солени и остри храни. Вегетарианството е най-подходящо за хората с питта и те трябва да се въздържат от консумация на месо, яйца, алкохол и сол. За да се успокои естествената им агресивност и натрапчивост, е полезно в диетата им да се включат сладки, охлаждащи и горчиви храни и вкусове.

Ечемикът, оризът, овесът и пшеницата са добри зърнени храни за хората с доминираща питта, а зеленчуците трябва да съставляват съществена част от диетата им. Доматите, репичките, чилито, чесънът и суровият лук трябва да се избягват. Всъщност всеки твърде кисел или лют зеленчук ще влоши състоянието на питта, но повечето други зеленчуци ще помогнат за успокояването ѝ. Репичките дайкон прочистват черния дроб, когато питта е в баланс, но в противен случай трябва да се избягват. През пролетта и лятото салатите и суровите зеленчуци, както и всички сладки плодове, са подходящи за питта. Киселите плодове трябва да се избягват, с изключение на лайма, който се използва пестеливо.

Животинските храни, особено морските дарове и яйцата, трябва да се приемат в умерени количества от хората с питта. Пилешкото, пуешкото, заешкото и дивечовото месо са подходящи. Всички бобови растения, с изключение на червената и жълтата леща, са подходящи в малки количества, като най-подходящи са черната леща, нахутът и бобът мунг.

Повечето ядки и семена съдържат твърде много масло и са вредни за питта. Въпреки това кокосовият орех разхлажда, а слънчогледовите и тиквените семки са подходящи от време на време. Малки количества кокосово, маслиново и слънчогледово масло също са подходящи за питта.
Сладките млечни продукти са подходящи и включват мляко, несолено масло, гхи и меки, несолени сирена. Киселото мляко може да се използва, ако е смесено с подправки, малко подсладител и вода. Всъщност питта хората могат да използват подсладител по-добре от другите две доши, защото той облекчава питта. Те обаче трябва да избягват лютите подправки, като използват предимно кардамон, канела, кориандър, копър и куркума, с малки количества кимион и черен пипер.

Кафето, алкохолът и тютюнът трябва да се избягват напълно, въпреки че от време на време бирата може да бъде релаксираща за човек с питта. От време на време може да се използва и черен чай с малко мляко и щипка кардамон.

Общи насоки за балансиране на питта:

- Избягвайте прекомерната топлина
- Избягвайте прекомерното количество масло
- Избягвайте прекомерната пара
- Ограничете приема на сол
- Яжте охлаждащи, непикантни храни
- Упражнения през по-хладната част на деня

Кафа – Енергията на смазването

Типовете кафа са надарени със сила, издръжливост и устойчивост. В равновесие те са склонни да бъдат мили, любящи и стабилни и заземени. Кожата им е мазна и гладка. Във физическо отношение кафа хората могат лесно да напълняват и да имат бавен метаболизъм. Те са склонни да избягват физически упражнения. Имат дебела кожа, а тялото и мускулите им са добре развити. Очите им са големи и привлекателни, с гъсти, дълги мигли и вежди. Кафа хората се евакуират бавно, а изпражненията са меки, бледи и мазни. Потенето е умерено. Сънят е дълбок и продължителен. Кафа хората са привлечени от сладки, солени и мазни храни, но тяхната конституция се балансира най-добре от горчиви, стипчиви и остри вкусове.

Психологически кафа хората са склонни да бъдат спокойни, толерантни и прощаващи. Въпреки това те могат да станат летаргични. Макар че може да разбират бавно, дългосрочната им памет е отлична. Когато не са в равновесие, кафа са склонни да изпитват алчност, завист, привързаност и притежание. Във външния свят склонността на кафа към заземяване, стабилност и привързаност им помага да печелят и задържат пари.

Те са по-склонни да имат заболявания, свързани с принципа на водата, като грип, запушване на синусите и други заболявания, свързани с лигавицата. Често срещани са също така мудност, наднормено тегло, диабет, задържане на вода и главоболие. Кафа може да се влоши още повече при пълнолуние, тъй като по това време има тенденция към задържане на вода. Зимата е времето на най-голямо натрупване на кафа и през този сезон е най-важно да се спазват балансиращите кафа диети и промени в начина на живот.

Съображения за диетата

Диетичните насоки за хората с кафа подчертават горчивите, стипчивите и острите вкусове. Всъщност те се нуждаят от храни, които ще ободрят съзнанието им, като същевременно ограничават общата консумация на храна. Те трябва да избягват млечни продукти и всякакви мазнини, особено пържени или мазни храни.

Хората с доминираща кафа конституция се нуждаят от по-малко зърнени храни, отколкото тези с конституция питта или вата, като оптималните зърнени храни за тях са елда и просо (по-нагряващи), следвани от ечемик, ориз и царевица. Най-добре е да се използват печени или сурово приготвени зърнени храни. Всички зеленчуци са подходящи за кафа, но трябва да се набляга повече на зеленолистните и надземните зеленчуци, отколкото на кореноплодните, като се избягват много сладките, киселите или сочните зеленчуци. По принцип хората с кафа могат да ядат сурови зеленчуци, въпреки че задушените или запържените са по-лесни за храносмилане. Трябва да се избягват много сладки или кисели плодове, като за предпочитане са по-стипчивите и изсушаващи плодове, като ябълки, кайсии, боровинки, манго, праскови и круши.

Само в редки случаи кафа хората се нуждаят от животински храни, а когато го правят, те трябва да са сурово приготвени – печени, печени, пържени – никога пържени. Те могат да ядат пилешко месо, яйца, заек, морски дарове и дивеч. Тъй като организмът им не се нуждае от големи количества белтъчини, те не бива да прекаляват и с бобовите растения, въпреки че те са по-добри за тях от месото заради липсата на мазнини. Черният боб, бобът мунг, бобът пинто и червената леща са най-подходящи за хората от типа кафа.

Тежките свойства на ядките и семената влошават състоянието на кафа, както и маслото в тях. От време на време слънчогледовите и тиквените семки са подходящи. Бадемовото, царевичното, шафрановото или слънчогледовото масло също могат да се използват в малки количества. Същото важи и за млечните продукти: като цяло хората с кафа трябва да избягват тежките, охлаждащи и сладки качества на млечните продукти. Малко топено масло за готвене и известна консумация на козе мляко са подходящи за хората с кафа.

Тъй като кафа хората трябва да избягват сладкото, единственият подсладител, който трябва да използват, е суровият мед, който е загряващ. Те обаче могат да използват всички подправки, с изключение на солта, като джинджифилът и чесънът са най-добри за тях. Човек, чиято доминираща доша е кафа и който има много слабо влияние от другите две доши, може да се възползва от случайната употреба на стимуланти като кафе и чай. Освен това тютюнът и твърдите алкохолни напитки не им вредят толкова много. В действителност обаче те изобщо не се нуждаят от алкохол. Ако решат да употребяват алкохол, най-добрият избор за тях е виното.

Общи насоки за балансиране на кафа:

- Правете много упражнения
- Избягвайте тежки храни
- Поддържайте активност
- Избягвайте млечни продукти
- Избягвайте ледени храни и напитки
- Променяйте режима си на работа
- Избягвайте мазни и мазни храни
- Яжте лека, суха храна
- Не подремвайте през деня

Не забравяйте, че напредъкът ви към баланс и здраве е пропорционален на това доколко добре се придържате към насоките на диетата и начина на живот. Понякога старите навици умират трудно и промените ви може да са много постепенни, но за да постигнете напредък, промените трябва да се правят. Вие сте отговорни за собствената си скорост на промяна.

Ако искате да научите повече за Аюрведа, горещо ви препоръчваме книгата на Васант Лад “Аюрведа: за концептуално разбиране на вата, питта и кафа. За насоки и обяснения относно аюрведичния подход към храната и лечението препоръчваме също така готварската книга на Уша и Васант Лад, Ayurvedic Cooking for Self-Healing (Аюрведично готвене за самолечение).

1 Comentariu
 1. Răspuns
  Руми Иванова 11/02/2022 la 16:43

  Много хубави статии и магазин , благодаря за възможността 🌞

  Отн Аюрведа , знаете ли как е получено Ведическото знание за Живота ?
  Чрез 6 просветлени души по време на техни медитации.
  И една от тези просветлени души е бил прабългарин .
  Принципите на Аюрведа са запазени в Бг фолклор , бяха позабравени , но предстои да се подновят и да се разширяват все повече в ежедневието на съвременния човек.

Lasă un răspuns

Coș de cumpărături