Pasionații de medicină alternativă au crezut de ani de zile în puterea uleiurilor esențiale. Dar odată cu disponibilitatea lor în creștere (și beneficiile pretinse pentru sănătate), ele devin mainstream. Clinica Cleveland este un centru medical academic non-profit. Publicitatea pe site-ul nostru ne ajută să ne susținem misiunea. Nu susținem niciun produs sau serviciu care nu aparține Clinicii Cleveland. „Uleiurile esențiale sunt fantastice. Au multe beneficii”, spune specialistul în medicină integrativă, dr. Yufang Lin, „Problema este cum le folosesc oamenii”.
Ce sunt uleiurile esențiale?
Uleiurile esențiale sunt extracte concentrate de plante. „Plantele sunt alcătuite din materiale structurale și fitochimice. Aceste substanțe chimice au proprietăți care sunt benefice nu numai plantei, ci și oamenilor”, explică dr. Lin. Producția de uleiuri esențiale necesită o cantitate imensă de material vegetal. De exemplu:
Aproximativ 250 de kilograme de flori de lavandă fac 1 kilogram de ulei esențial de lavandă. Aproximativ 5.000 de kilograme de petale de trandafir sau melisa fac 1 kilogram de ulei esențial de trandafir sau melisa. „Deoarece este nevoie de atât de mult din plantă pentru a face un ulei esențial, este un medicament botanic puternic”, spune ea.
Cum să folosiți uleiurile esențiale
Deoarece uleiurile esențiale sunt atât de puternice, dr. Lynn recomandă să fiți atenți de ce și cum le folosiți. Sunt necesare doar doze mici. „Este, de asemenea, o idee bună să nu le folosiți în mod obișnuit, deoarece corpul dumneavoastră se poate obișnui cu ele, făcându-le mai puțin eficiente”, spune ea.
1. Aromaterapie
Aromaterapia implică mirosirea uleiurilor esențiale pentru a îmbunătăți sănătatea. „Este o modalitate grozavă de a-ți schimba rapid starea de spirit. Când inhalezi, aroma uleiului îți stimulează imediat sistemul nervos central, declanșând un răspuns emoțional”, explică dr. Lin. „Acest lucru poate reduce rapid anxietatea și răspunsul la stres”.
Există mai multe metode de aromoterapie. „Orice metodă alegeți, evitați contactul direct cu uleiul esențial și diluați-l mai întâi”, spune dr. Lin.
- Modul de modă veche: inspirați adânc după deschiderea sticlei.
- Metoda difuzorului: amestecați uleiurile esențiale și apă într-un difuzor de uleiuri esențiale și porniți magia. Un difuzor este un dispozitiv care dispersează particule minuscule de ulei în cameră pentru ca tu să le inhalezi. Urmați instrucțiunile de pe difuzor pentru raportul corect dintre uleiuri și apă.
- Vapori uscati: Pune cateva picaturi de ulei esential pe o minge de bumbac si simti aroma pe masura ce se difuzeaza. Inhalare cu abur: Pune cateva picaturi de ulei esential intr-un vas cu apa fierbinte. Puneți capul peste bol și un prosop peste cap și inspirați aburul.
Un avertisment este că aromaterapia poate să nu funcționeze la fel de bine la adulții în vârstă cu demență sau probleme de comportament, notează ea. Acest lucru se poate datora faptului că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au tendința de a-și pierde simțul mirosului.
2. Ingestie
Unii oameni iau uleiuri esențiale pe cale orală sub formă de ceaiuri, suplimente sau chiar o picătură sau două pe limbă. "Cu excepția cazului în care ai fost instruit de un herborist instruit, nu recomand să le folosești în acest fel. Deoarece sunt atât de puternice, pot fi dăunătoare", ne sfătuiește dr. Lin. „Chiar și cu doar câteva picături de ulei esențial, ingerați o mulțime de material vegetal fără să vă dați seama. Acestea vă pot arde chiar mucoasa gurii.”
3. Aplicație locală
De asemenea, puteți culege beneficiile prin aplicarea uleiurilor esențiale pe piele, unde acestea sunt absorbite în organism. Dar dr. Lynn avertizează împotriva aplicării uleiurilor esențiale direct pe piele, fără a le dilua. „Cu puține excepții, cel mai bine este să diluați uleiul esențial cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de jojoba, pentru a evita iritarea pielii”, spune ea.
Ползи за здравето от етеричните масла
- Повишаване на настроението.
- Подобряват ефективността на работата чрез намаляване на стреса и повишаване на вниманието.
- Подобряване на съня.
- Унищожава бактериите, гъбичките и вирусите.
- Намалява тревожността и болката.
- Намаляване на възпалението.
- Намаляване на гаденето.
- Облекчаване на главоболието.
Uleiurile esențiale comune și utilizările lor
Ulei de lavanda
Lavanda este uleiul pe care îl folosește Dr. Lynn. „Este blând și are atât de multe beneficii. În plus, îl poți folosi în atât de multe moduri diferite”, spune ea.
Lavanda poate ajuta la stres, durere și somn. „Înainte de a descoperi antisepticele, lavanda era folosită și ca agent de curățare în spitale”, spune dr. Lin.
Ulei de arbore de ceai
Dr. Lin spune că majoritatea oamenilor folosesc uleiul de arbore de ceai ca antiseptic, antimicrobian sau antifungic. De asemenea, îl puteți folosi pentru a ajuta:
Acnee: „Luați un tampon de bumbac și înmuiați-l în ulei esențial de arbore de ceai. Apoi aplicați-l direct pe acnee – aceasta este una dintre excepțiile în care nu trebuie să-l diluați”, spune Dr. Lin. „Acest lucru poate ajuta acneea să se rezolve mai repede”.
Picior de atlet și tegumente: ” Diluați-l cu un ulei purtător și aplicați amestecul pe pielea afectată.”
O avertizare: Deoarece uleiul de arbore de ceai poate fi neurotoxic, Dr. Lin spune că nu ar trebui să-l pulverizați dacă aveți copii mici sau animale acasă.
Ulei de tămâie
Cunoscută ca „regele uleiurilor”, tămâia poate ajuta la inflamație, starea de spirit și somnul.
Ulei de mentă
- Este antiinflamator, antifungic și antimicrobian.
- Ameliorează durerile de cap.
- Ei luptă cu oboseala. Ridică starea de spirit.
- Reducerea spasmelor intestinale.
- Ajută digestia.
- Suport memorie.
„Ceaiul de mentă vă poate calma și stomacul dacă aveți sindromul colonului iritabil sau iritații la stomac”, adaugă dr. Lin. „Este foarte blând și ușor de folosit.”
Ulei de eucalipt
Eucaliptul este un ulei esențial grozav de avut la îndemână în timpul sezonului rece. Calmează nasul înfundat prin deschiderea căilor nazale, astfel încât să puteți respira mai ușor. (Uleiul de mentă poate ajuta și în acest sens.)
Utilizarea uleiurilor esențiale la copii, femei însărcinate și vârstnici
Aveți grijă când utilizați uleiuri esențiale la copii, persoanele cu sistemul imunitar slăbit, femeile însărcinate și persoanele în vârstă. „Unele uleiuri esențiale pot fi dăunătoare ficatului și sistemului nervos atunci când sunt folosite în exces. Se știe, de asemenea, că uleiurile de arbore de ceai și eucalipt induc convulsii”, avertizează dr. Lin. „Sunt și toxice pentru animale”.
„Uleiurile de citrice – lămâie, portocale, lime, mandarine, grapefruit și bergamotă – sunt, de asemenea, sigure, dar provoacă fotosensibilitate atunci când sunt aplicate pe piele”, spune dr. Lin. „Dacă nu ești atent, poate duce la o arsură rapidă.”
Cum să cumperi uleiuri esențiale
„Căutați uleiuri esențiale organice, procesate minim”, recomandă ea. „Puteți găsi uleiuri de bună calitate la lanțurile de alimente naturale și organice și la magazinele naturiste”.
- 100% pur: alegeți uleiuri care nu au ingrediente adăugate sau uleiuri sintetice. (Și spuneți nu „uleiuri parfumate”.)
- Vândut în sticle de sticlă închisă la culoare: Aceste sticle protejează calitatea uleiului, deoarece lumina și plasticul îl pot deteriora. Comercianții cu amănuntul de renume ambalează de obicei uleiurile esențiale în sticle care dețin 4 uncii sau mai puțin.